Christer översatte min bok

Christer Söderholm, min översättare, berättar:

Vid besök i Spanien våren 2016 föll mina ögon på boken A través de mis pequeños ojos i en bokaffär i Fuengirola.  Boken motsvarade mina förhoppningar om en humoristisk och djuplodande bok kring relationen människa – hund och hur en ledarhund kan betyda allt för en person med funktionsnedsättning, i detta fall den blinde Mario. (Mario har sin förebild i författaren Emilio, som också är blind med ledarhund.)

Eftersom jag förstår spanska bra efter 25 år som spansklärare och många resor till Spanien beslöt jag att översätta boken till svenska. Nu har den kommit ut på Solvändan Förlag i tryckt form under titeln Med mina egna ögon sett. I vår kommer den också ut som e- och ljudbok.

Jag har alltid omgetts av djur. Hund hade vi inte när jag var liten, men väl katt. Sessan och Sara hette dom. Jag minns fortfarande, 60 år senare, hur de kändes att klappa. Sessan var mager med tunn päls och gosade gärna. Sara var knubbig, hade päls som en fäll, men gillade inga närgångna kramar.

Hundar kom in i mitt liv först när min fostermor skaffade sådana någon gång på 60-talet. Den första hette Dolly, var någon sorts beagle, som inte alls lockade mig till gos – jag hade ju skaffat fästmö! Dolly ersattes så småningom av en stirrig pudel, Kickan, som inte blev långlivad. En tredje hund figurerade, men hen minns jag inte alls. Min uppmärksamhet riktades nu mot det egna familjelivet.

Nästa gång jag fick närkontakt med hund var 40 år senare då jag och Laila tog hand om en liten blandrasare som förlorade sitt hem på grund av en väns utflyttning ur landet. Ludde är världens trevligaste hund. De enda problemet är att han skäller så högt och intensivt när jag eller min fru kommer hem. Men vad står man inte ut med för att se det lilla livet dansa och jaga sin leksaksråtta av glädje över att hela flocken är samlad igen!

Översättningen av boken A través de mis pequeños ojos har bekräftat min uppfattning om hundar – de har ett sjätte sinne som vi människor saknar. Därför är de så intressanta.